Casa Dall’Olio | Poggio Catino

The design of shapes and spatial solutions for Dall’Olio House took inspiration from the local architecture tradition: the “patio”, the entrance, the living room, the kitchen have been reviewed in a contemporary key. On your way to the house, you first see the porch, which allows for an extra exterior room, and frames the surrounding valley through a sloping roof.
The house is partly below ground level for two reasons. The first concerns with environmental issues: the house is designed according to low environmental impact principles; the second one concerns with emotional issues: the house has an “heart”, the patio, which is enclosed in and surrounded by the building volume, and which is wholly below ground level. Thus, it is fresh in summer time, because it’s almost completely in shadow during the day.