Camping and Tourist Facilities

The idea at the heart of the project, comes from some considerations that connect the Italian culture to the contemporary debate on Architecture.
The ancient rural civilization, showed that a geometrical mesh, with regularly spaced symmetrical patterns doesn’t always grant “beauty” or a high standard quality of living. On the contrary, the apparent irregularity, the negation of the virtuous harmonising features, of the right angle and of the project seen merely as a programme, can become of aestheticl and functional value.
Rural architecture is based on irregularity, it doesn’t aim at a crystallization of acquired forms, it knows the value of combination. The light is captured from the outside and projected inwards by thin cuts. The outside and the inside are intimately experienced concepts which evolve in an entirely natural way. Nature and artifice find a rare balance whether at a landscape level or at “localizative” level.
The enhancement of this wood is drawn from an operation which involves great planimetrical devices, and seems to originate from them. An Architecture that believes in historical culture, that picks up forms and signs of the natural landscape, reinterprets them according to the contemporary ideas, and projects them towards future changes.
Formally it aims to minimize all the ornamental and additional elements and therefore terraces become leading characters in the archetypal forms of the plant, dry walls become light staggerings, a spatial potting.
As in historical stratifications, the architectural plant aims to reveal reality.
The project is based mainly on three elements: a series of terraces that, following a system of actions on known territory, create the camp-sites and form a kind of a look-out/belvedere on the surrounding landscape, a lay-by area, a little meeting-place where the service and reception buildings are located, and at last the wood which, on this occasion, becomes, with its architectural and spatial strength, the load-bearing element that directs the whole.

Credits | Arch. D. Giuseppini, Arch. B. Giuseppini, Arch. G. Vicari. | Fotografia: S. Masotti.